top of page
Book_Mockup.jpeg

De wereld zoals we die kennen verandert razendsnel, voor velen te snel. Waar zijn onze veilige ankerpunten naartoe? Hoe en wanneer zijn die zomaar kunnen verdwijnen? Nog maar een paar honderd jaar geleden is onze leefwereld drastisch veranderd. De oude  mythische verhalen en rituelen zijn vervlogen. De rationele, ‘verlichte’, mens kwam centraal te staan. Het resulteert vandaag in de brede stroming van het neoliberalisme en in nieuwe uitdagingen als klimaat en migratie. En ook al moeten we hiervoor rationele antwoorden vinden, we mogen niet vergeten dat onze natuurlijke passies en emoties een veel grotere rol spelen dan we vermoeden.


Dit essay neemt u in een heldere en toegankelijke taal mee in een filosofisch avontuur dat miljoenen jaren geleden begon, naar onze eerste morele afspraken om überhaupt te kunnen overleven. We reizen naar Schotland, Frankrijk en Pruisen aan de vooravond van de Franse revolutie. Onderweg ontmoeten we Luther, Mandeville, Hume en Kant. En we gaan uitgebreid op bezoek bij een der grootste moraalfilosofen van de Verlichting, Adam Smith, die verrassend meer psycholoog is dan we zouden verwachten. Ten slotte vragen we ons af hoe om te gaan met fake news, met neoliberaal denken en met onze vervlogen ‘algemene morele principes’.

Etienne Van Camp

is doctor in de wijsbegeerte (HIW, KULeuven)

econoom (UAntwerpen),

schrijver en beeldend kunstenaar

Verschenen

Book_Mockup.jpeg

Sympathie & Verlangen

Adam Smith en de geboorte van onze kwetsbare wereld

ISBN 978 90 8336 0003

D/2023/15.706/01

NUR 736

Publicatiedatum:  01-10-2023

Pagina’s: 176

In voorbereiding

Book_Mockup_edited.jpg

De Samenleving & Ik

J.J. Rousseau en de broosheid van het Sociaal Contract

Verwachte verschijningsdatum: 1 december 2023

Boeken kunnen besteld worden via uw reguliere boekhandel of door overschrijving naar rekening BE56 0018 1487 8888 van Grands Boulevards met vermelding van naam en adres.

Leverbaar: Sympathie & Verlangen: 21.50 €

 

bottom of page